Grupa Krnjača: fotomontaže --------- making-of---------- izložba-exhibition
english

Radionica i izložba
„PUTOVANJE U SVET NAŠIH ŽELJA“
Izložba: 28.12.2008.
- 23.01.2009.

„Putovanje u svet naših želja” je druga u nizu umetničkih i edukativnih radionica sa mladima koju je organizovao Biro za kulturu i komunikaciju. Izlozba je otvorena do petka, 23. januara 2009. i moci ce da se pogleda za vreme javnih dogadjaja u REXu i po pozivu, zakazivanjem na tel. 3284 534.

Na izložbi se predstavljaju devet foto-montaža, koje su nastale tokom radionice u romskom naselju u Krnjači i na raznim lokacijama grada Beograda. Autorke i autori fotomontaže su uzrasta između 9 i 13 godina, a to su: Dikana Bala, Dalibor Bislimi, Milica Bislimi, Suad Bislimi, Altona Behrami, Sabina Krasnić, Serđad Krasnić, Nimon Krasnići i Besim Neziraj. Radionicu je vodila umetnica Rena Rädle u saradnji sa grupom 484 i uz podršku porodice Krasnić.

U centru ovog rada su sami autori koji su osmislili scenarija u kojima su predstavili sebe tehnikom foto-montaže. Radionica se odvijala na terenu u malim radnim grupama, da bi u gradu svako snimio svoju „pozadinu", i to poluprofesionalnim digitalnim fotoaparatom. Na terenu su se suočili sa činjenicom da nije bilo moguće sve fotografisati; za zoološki vrt su morali da plate ulaz, bazen na Tašmajdanu nije smeo da se slika bez dozvole, i dok su stigli do Pionirskog stadiona pao bi mrak... Neke početne ideje su prilagođavali situaciji i tražili drugačija rešenja.

Nakon fotografisanja, izabrani su najbolji rezultati, selektovana je figura i montiralo se sve u jednu sliku. Ovo je za mnoge bio prvi put da se upoznaju sa radom na računaru, napor je bilo zaboravljen u trenutku kad su spojene pozadine i figure u nove, neočekivane slike! Na kraju montaže, svako je dodao rečenicu koja komentariše dobijenu sliku.

Ovaj projekat je pomogla Ambasada Savezne Republike Nemačke i Ministarstvo kulture Republike Srbije u okviru projekta Mapiranja interkulturnog dijaloga u Republici Srbiji.